به طور کلی از دستگاه تراش برای شکل دهی مواد به صورت براده برداری استفاه میشود تا به فرم مورد نظر برسند.(معمولا استوانه ای). به جز فرآیند های تراش متداول مثل روتراشی و پیشانی تراشی (میتوایند برای آشنایی با عملیات های تراشکاری مطلب تراشکاری را مطالعه بفرمایید) دستگاه های تراش CNC فرآیند های پیچیده تری مثل آج زنی ، برقو کاری ، سوراخ کاری ، شکلدهی چرخشی ، خراطی ، پاشش حرارتی و فلزکاری و غیره را انجام میدهند.
طبقه گفته مورخان اولین بار دستگاه های تراش در مصر باستان و یونان مورد استفاده قرار گرفت. با انقلاب صنعتی ، تراش مدرن به وجود آمد. “پیشرفته ، سریع و برتر”.
قبل از اینکه به عملکرد یک دستگاه تراش CNC بپردازیم ، اجازه دهید به سرعت اجزای اصلی دستگاه تراش را مرور کنیم:
1-بستر دستگاه: بستر دستگاه به عنوان پایه کل دستگاه شناخته میشود و کل دستگاه روی آن سوار میشود. عموماً از لحاظ ساختاری بسیار سفت و سخت است. بستر دستگاه از ترکیب آلیاژ 9:1 از چدن سخت (نیمه فولادی) و ضایعات فولادی ساخته می شوند.
2-مجموعه حامل(سوپرت): برای نصب و جابجایی ابزار تراش استفاده می شود ، مجموعه حامل (سوپرت) ابزارآلات تراش را در راستای افقی و عمودی حرکت میدهند.
3-فیکسچر: وظیفه نگهداشتن قطعه کار را بر عهده دارد.این جز دستگاه به اسپیندل دستگاه متصل میباشد و از این طریق هم خودش و هم قطعه کار میچرخند.
4-مرکز کنترل CNC: مرکز ذخیره سازی دستگاه ; کنترل پنل CNC تمام برنامه ها و دستورالعمل های CNC را ذخیره می کند. اپراتور دستگاه تراش CNC با كنترل كليدها بر روي صفحه ، دستگاه را اداره مي كند و به دستگاه دستور مي دهد تا نتایج مد نظر حاصل شود.
5-سر دستگاه: این قسمت از دستگاه تراش وظیفه نگه داشتن سایز اجزا مانند چرخ دنده ها ، اسپیندل و قرقره های پیشرانه را دارد.
6-اسپیندل: مرکز اصلی چرخش دستگاه میباشد و توسط سر دستگاه به چرخش در می آید.
7-پیشرانه اصلی موتور: پیشرانه اصلی وظیفه تولید نیروی مورد نیاز برای چرخش اسپیندل را دارد.
8-مرغک: برای عملیات های سوراخ کاری و پشتیبانی دستگاه مورد استفاده قرار میگیرد.
9-برجک ابزار:برای نگه داشتن ابزار بروی دستگاه مورد استفاده قرار میگیرد. با توجه به اندازه ابزار ها و تعداد ابزار ها ، اندازه و مدل برجک تعیین میشود.
یک دستگاه تراش CNC از اجزایی که در بالا توضیح داده شد تشکیل میشود. مراحل زیر نحوه عملکرد این دستگاه خاص را تعریف می کند:
1-مرحله اول: پس از بررسی دستگاه برای رفع عیب های کاری ، یک قطعه کار استوانه ای در فیکسچر نگه داشته میشود. موقعیت آن می تواند بر حسب نیاز متفاوت باشد.
2-مرحله دوم: حالا اسپیندل را روی سرعت دلخواه تنظیم کرده و بدین ترتیب فیکسچر و قطعه کار را بچرخانید. باید توجه زیادی به سرعت اسپیندل شود زیرا هرگونه اختلاف باعث ایجاد خطاهای تراش می شود. بررسی کنید که آیا قطعه کار به درستی در حال چرخش است یا خیر.
3-مرحله سوم: اکنون با حرکت دادن برجک ابزار و مجموعه حامل ، ابزار تراش را در موقعیت مورد نظر قرار دهید. به سرعت براده برداری توجه ویژه ای داشته باشید.
4- مرحله چهارم: تمام فلز اضافی را با حرکت دادن ابزار ، تراش دهید تا محصول نهایی حاصل شود.
دقیقاً مانند هر دستگاه دیگر ، دستگاه تراش CNC نیز انواع مختلفی دارد که برای برآورده کردن نیازهای مختلف استفاده می شود. اجازه دهید نگاهی به انواع اصلی دستگاه تراش CNC بیندازیم:
Engine lathe
بسیار محبوب در بین تولید کنندگان ، این نوع دستگاه ها برای کاری های کم مصرف مناسب است. اما این بدان معنی نیست که نمی توان از آن برای عملیات پرقدرت استفاده کرد. این دستگاه بسیار قابل اعتماد و همه کاره است و در طیف گسترده ای از نسبت های سرعت و چرخش کار می کند. این نوع برای تولید کننده هایی که به دنبال ماشینی هستند که با فلزات مختلف کار می کند مناسب است.
Center lathe
تراش مرکز یک نوع تراش است که در آن سرعت اسپیندل از طریق مجموعه ای از چرخ دنده ها که با استفاده از اهرم اداره می شوند تنظیم میشود.
Gap Bed Lathe
این نوع دستگاه تراش شامل یک بخش بستر قابل جابجایی است تا قطر بزرگتر یک قطعه کار را در خود جای دهد ، از این رو Gap Bed Lathe نام دارد. عموماً بخشی از کنار سر دستگاه قابل جدا شدن است.
Speed Lathe
یکی از نسخه های ساده ماشین های تراش میباشد ; سرعت تراش(Speed Lathe) تنها دارای سر دستگاه ، مرغک و برجک ابزار است. این نوع معمولاً برای کار های سبک ماشین کاری استفاده می شود زیرا تنها با سه یا چهار سرعت قابل استفاده است.
Bench lathe
در اندازه کوچکتری نسبت به بقیه نسخه ها میباشد. یک Bench lathe می تواند برای کارهای سبک تر روی میز کار سوار شود.
Turret Lathes
Turret Lathes برای کارهای سریع و متوالی ایده آل است. با نگه داشتن ابزار در مجاورت قطعه کاری ، انجام چندین عملیات روی یک قطعه کار چند برابر آسان تر می شود.معمولا از این نوع دستگاه ها برای کار های سری تراشی و تولید انبوه استفاده میکنند.